Gemeente

viaBreda

Via Breda is de projectnaam voor de ontwikkeling van de Spoorzone in het centrum van Breda. Op een oppervlakte van 160 hectare verrijst een nieuw stadsdeel, naast de historische binnenstad van Breda.

In het gebied is onder andere een nieuw station gebouwd; een ontwerp van de Nederlandse architect Koen van Velsen. Dit station is een van de zes Nationale Sleutelprojecten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Naast de hogesnelheidstrein Intercity direct en de overige treinen, is het station aangesloten op het net van snelbussen richting Oosterhout en de gemeente Etten-Leur. Op het dak van het station zijn 720 parkeerplaatsen gerealiseerd. Verder zijn 4200 fietsenstallingen, 4 horecavoorzieningen, commerciële ruimtes en 147 appartementen in het station ondergebracht. Het gebouw staat in het nieuw ontwikkelde Stationskwartier.

De omgeving van het station verandert in zijn geheel. Het bestaat uit acht deelgebieden: Zoete Inval, Havenkwartier, Markoevers, Belcrum, Stationskwartier, Spoorbuurt Breda, Liniepark en Drie Hoefijzers. Vier nieuwe buurten en vier bestaande buurten.

Meer informatie is te vinden op de projectsite van de Gemeente Breda: www.viabreda.nl

viabreda logo